Hoe gebruik je een handlier het beste?

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 14:00

Kleine, draagbare handlieren kunnen heel handig worden gebruikt om je te helpen zware voorwerpen te verplaatsen of op te tillen bijvoorbeeld in een werkplaats. Handlieren worden bediend door een slinger of hendel die de kabel op de kabelspoel windt terwijl de lier een lading trekt. De ratel voorkomt terugslag wanneer de lier wordt belast. Een belangrijke tip: Houd het anker, de lier en de last zo recht mogelijk in een lijn. Als je de last onder een hoek trekt, verlies je trekkracht. Daarnaast is het van groot belang dat je het door de fabrikant afgegeven maximale draagvermogen niet overschrijdt. Dit kan ernstig letsel tot gevolg hebben.

Als je de handlier op een juiste manier gebruikt, bieden ze een groot mechanisch voordeel. Je kunt namelijk met een handlier met gemak lasten van enkele tientallen kilo's tot enkele tonnen kilo's verplaatsen.

Hoe gebruik je de handlier op een goede en veilige manier?

  • De handlier gebruik je door een ankerband of stalen ketting om een sterk onbeweeglijk verankeringsobject te wikkelen. Denk hierbij aan een stalen paal of een boom. Haak daarna de draagbare handlier aan de ketting of band. Ontgrendel de ratel van de kabelspoel van de lier. Vervolgens trek je de lierkabel uit en bevestig je de haak van de kabel aan het voorwerp dat je wilt verplaatsen. Houd daarbij de kabel zo laag mogelijk op het voorwerp. Zet vervolgens de kabel weer vast.
  • Om de veiligheid te kunnen waarborgen is het aan te bevelen om de lierbevestigingen aan de laadzijde en de ankerzijde te inspecteren voordat je met de lier gaat werken. Zorg ervoor dat de bevestigingen goed vast zitten en ze niet los kunnen raken wanneer je de lier onder spanning zet.
  • Draai hierna aan de slinger of duw en trek aan de lierhendel om de kabel strak te trekken. Blijf aan de slinger of hendel draaien zodat het voorwerp zich zal verplaatsen. Stop met de lier wanneer het voorwerp in de gewenste positie is gebracht.
  • Laat vervolgens de spanning op de lierkabel los. Haak de lier los en rol de lierkabel weer op. Verwijder de ketting of riem van de ankerpaal of boom.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.